Et SAS Scanair-fly skal transportere skandinaviske turister hjem fra en ferie på Tenerife.

Klokken er 22:08 i Los Rodeos-lufthavnen på Tenerife. Pilot Jan Löf er lige lettet med 91 passagerer og besætningsmedlemmer. Passagererne har været på charterferie med rejsebureauet Stjerne Rejser. SAS-flyet skal til Sverige via Danmark og er 20 minutter forsinket.

Flyet kom hurtigt og helt normalt i luften, men i en højde af få meter over startbanen tabte det helt enkelt sin højde og var ikke til at drive op til trods for, at motorerne fungerede helt normalt på fulde omdrejninger, og jeg havde derfor helt enkelt ikke andet at gøre end at trække understellet ind og foretage en mavelanding...
Pilot Jan Löf
I Politiken den 10. februar 1965

Flyet kommer i luften, men efter bare 800 meter gennemrystes det voldsomt af en række stød. Flyet er i otte meters højde, og piloten bliver nødt til at nødlande. Han sætter de automatiske slukningapparater i gang, trækker flyet uden for startbanen og laver efter omstændighederne en blød mavelanding. Da flyet rammer jorden taber det to motorer. 

Maskinen stopper med 300 meter tilbage af landingsbanen og ligger halvt inde på startbanen hvilende på højre vinge. Passagererne og besætningen flygter ud af flyet i højre side, mens flammerne slikker op ad flyets venstre side. Bag flyet ligger over en strækning på 400 meter vragdele. Flyet udbrænder næsten totalt – kun halefinnen er tilbage.

Jeg så hele starten, og alting forløb normalt, indtil flyet pludselig - af en eller anden grund, som vi i dette øjeblik ikke kender - begyndte af gå ned igen, og lidt efter kom flammehavet. Det var grufulde øjeblikke, og helt ufatteligt kom alle ud af flyet.
Viktor Barmer, rejsechefleder Stjernerejser
I Berlingske Tidende den 11. februar 1965

Alle de 91 ombordværende, hvoraf 30 er danskere, overlever. Seks passagerer må dog have forskellige former for behandlinger. 

12 år senere finder verdens værste flykatastrofen sted på netop Tenerife, da et KLM fly støder sammen med et Pam Am-fly. 583 omkommer i tæt tåget. 

Læs mere

Verdens værste flykatastrofe (udover terror) sker netop på Tenerife

Du kan også se en film verdens værste flykatastrofe på Tenerife, hvor 583 omkom

Los Rodeos-lufthavnen hedder i dag Tenerife Nord Airport

Læs om flere flykatastrofer

Ni år senere brænder et andet dansk fly på startbanen, men denne gang får branden en fatal udgang og mange omkommer

En gruppe turister skal på en endagsudflugt til Marokko, men flyet kommer i problemer og styrter ned. Kun få overlever

Et fly fuldt af glade ferierejsende er på vej til Danmark og skal mellemlande i Dubai. Flyet får problemer i det dårlige vejr 

Skriv et svar