En hollandsk KLM Royal Dutch Airlines fra Amsterdam med den svenske arveprins Gustav Adolf om bord mellemlander i Københavns Lufthavn på vej til
Stockholm-Bromma.

  • Sted: Københavns Lufthavn, Kastrup
  • Dato: 26. januar 1947
  • Tidspunkt: kl. 15:35 (lokal tid)
  • Fly: Douglas DC-3 (C-47A-30-DK), Dakota
  • Flynavn: The Flying Dutchman
  • Listepunkt
  • Registreringsnummer: PH-TCR
  • Produktionsår: 1944
  • Selskab: KLM Royal Dutch Airlines

En af de mest omtalte flykatastrofer på dansk jord sker i vinteren 1947. Den meget omtale skyldes, at der om bord på flyet er flere folk inden for show business og folk med kongeligt blod i årene. Om bord er bl.a. den svenske tronarving arveprins Gustav Adolf, prinsens adjudant greve hofjægermester Albert Gustav Hugo Stenbock, pianisten Loup Peilier, skuespiller Gerda Neumann og operasanger Grace Moore, sidstnævnte havde lørdag aften fyldt K.B. Hallen. Arveprins Gustav Adolf er far til Sveriges nuværende konge, Carl XVI Gustav (på svensk Gustaf). Da flystyrtet skete, var den kommende konge Carl XVI Gustav 9 måneder gammel.

Maskinen er tidligere på dagen kommet fra Amsterdam med bare 7 passagerer, hvoraf fire skal med videre til Stockholm-Bromma. Med om bord fra Amsterdam-Schiphol er bl.a. er Sveriges arveprins. I Kastrup får maskinen tanket 1.600 liter brændstof og bliver gennemgået. En 19-årig ung mand har øndagsvagt hos DDL (Det Danske Luftfartsvæsen senere SAS) og er med til at klargøre og lave teknisk service på KLM-flyet. Han har kun være ansat tre uger, ndtil sin ansættelse har han ikke nogen erfaring med fly eller luftfart. Om det lige præcis er ham eller KLM’s egen mekaniker, der glemmer at fjerne højre rorlås fra flyet, er usikkert. Men rorlåsen bliver ikke fjernet, og det betyder, at roret ikke har fuld bevægelsesfrihed.

Straks efter at maskinen havde sluppet jorden, begyndte den at stige temmeligt kraftigt, og derfter begyndte en unormal, jeg vil næsten sige voldsom stigning, der endte med en stalling, det vil sige den situation, hvor opdriften svigter.
Chefen for Flyveledelsen, luftfartsinspektør Sven Aage Dalbro
I Berlingske Tidende den 27. januar 1947

I København stiger yderligere 12 passagerer på, og flyet er klar til afgang kl 15.15. Passagererne bliver bedt om at gå om bord.
Det er fint solskinsvejr med enkelte snefnug, men der er en hård til kraftig vind, hvilket var årsagen til, at rorlåsen blev brugt. Kl. 15.32 laver pilot Gerrit Johannis Geysendorffer de sidste tests, men for at vinde tid bliver ikke alle tests gennemført efter reglerne og enkelte bliver sprunget over. Den erfarne pilot og hans co-pilot Gerrit Jan Rietman opdager derfor ikke, at de ikke har højre rors fulde bevægelsesfrihed. Flyet kører ud til startbanen.

Flyet hamrer ud ad startbanen og letter. Flyet stiger kort efter starten unormalt kraftigt og ender med at stalle. Maskinen står stille og
falder over til venste. Flyet falder lodret mod jorden fra 75-80 meters højde. Da maskinen rammer jorden eksploderer den, og de netop påfyldte 1.600 liter brændstof bryder i brand. Flyet er omspændt af flammer.

<p>Alarmen går allerede, inden flyet har ramt jorden. Redningsmandskabet kører i strid med retningslinjerne ikke på lufthavnens asfalterede veje, men henover det frosne græs og er fremme i løbet af tre minutter. Den frygtelige varme fra branden gør det svært at komme tæt på vraget. 

De ombordværende bliver omgående dræbt, da flyet rammer jorden. Ingen af de 22 om bord på flyet overlever. Da branden er slukket, kan man se de forbrændte kroppe sidde fastspændte i deres sæder. Branden har gjort en identificering temmelig besværlig. Gerda Neumann og Grace Moore bliver i første omgang forvekslet, men Grace Moore bliver senere identificeret ved hjælp af et armbånd med en indgravering. Prins Gustav Adolf bliver identificeret ved hjælp af et militæridentifikationsmærke, som det soldater normalt bruger.

Læs mere

Læs mere om flystyrtet på Verdens Gangs website.

Læs mere om flyselskabet Atlantic Airlines på Wikipedia.

SAS-flyet Haakon Viking har også været en tur i vandet